Menu

Cart

Content

Szívbetegséget okozhatnak a light üdítők

Semmivel sem jár jobban, aki a cukros üdítők helyett a cukormentes, light változatokat választja: az ilyen termékeket fogyasztó nők nagyobb eséllyel válnak szívroham áldozatává, és gyakrabban alakulnak ki náluk vérrögök valamint egyéb szív- és érrendszeri problémák is.

 

Amerikai táplálkozástani kutatók 60000 egészséges, a változókoron már átesett nő adatait vizsgálták, előzetesen négy csoportba osztva őket aszerint, hogy átlagosan mennyi édesítőszeres üdítőitalt fogyasztanak egy nap.

Az adatrögzítés után kilenc évvel a kutatók megvizsgálták, hogyan alakult a nők egészségi állapota az azóta eltelt időben. Kiderült, hogy azoknál, akik naponta legalább egy-két adag diétás üdítőt megittak, 30 százalékkal nagyobb valószínűséggel diagnosztizáltak valamilyen szív- és érrendszeri betegséget. A cukormentes üdítőt ritkán, havonta legfeljebb háromszor fogyasztókhoz képest még azoknál is 9 százalékkal nagyobb volt a szívproblémák esélye, akik heti 1-7 ilyen italt ittak meg.

A Purdue Egyetem professzora, Susie Swithers szerint nem meglepőek az eredmények, nem ez az első eset ugyanis, hogy egy tanulmány során kimutatják a diétás italok és az agyérkatasztrófa vagy a szívbetegségek kapcsolatát.

Noha ok-okozati összefüggéseket nem találtak, a szakértők szerint a háttérben az állhat, hogy a cukormentes üdítők felborítják a szervezet vércukortermelésért felelős kiválasztórendszerét, ami komoly szív- és érrendszeri következményekkel jár.

Ezek is érdekelhetik:

Ranking English Bookmakers Artbetting.net
Ламперия от ЕМСИЕН-3

Kapcsolat

  • Facebook
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Дюшеме от emsien3.com

Log In or Register

fb iconLog in with Facebook