Menu

Cart

Content

A házasság fél egészség

Még akár egészségünkre is jó hatással lehet, ha összekötjük életünket valakivel: amerikai kutatók bebizonyították, hogy a házas embereknél ritkábbak a szív- és érrendszeri panaszok.

 

A New York-i Egyetem munkatársai valószínűleg a világon elsőként vizsgálták ilyen nagyszabású formában, hogy van-e összefüggés a családi állapot és a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata között. Noha könnyen rávághatnánk, hogy az egész szamárság, a 3 és fél millió ember adataival végzett kutatás szerint mégiscsak van kapcsolat: a házasság a férfiak és a nők esetében is 5 százalékkal csökkenti a keringési rendszer megbetegedéseinek kockázatát. A családi állapot főleg a perifériás artériás betegség esélyét befolyásolta: a házasság akár 19 százalékkal is csökkentheti kialakulásának kockázatát.

Érdekes, de például a házastársukat elvesztők esetében is 3 százalékkal magasabb volt a szívbetegség kockázata, emellett több volt az elhízott is az elváltak és az özvegyek között. Az eredmények ráadásul minden vizsgált emberre egyformán vonatkoztak, életkortól, nemtől és az egyéb kockázati tényezőktől, például a magas koleszterinszinttől és a cukorbetegségtől függetlenül.

A vizsgálatot végző kardiológusok szerint az ok prózai: aki házas, azt nagyobb valószínűséggel ösztönzi valaki arra, hogy törődjön magával és figyeljen az egészséges életmódra.

Ezek is érdekelhetik:

Ranking English Bookmakers Artbetting.net
Ламперия от ЕМСИЕН-3

Kapcsolat

  • Facebook
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Дюшеме от emsien3.com

Log In or Register

fb iconLog in with Facebook