Menu

Cart

Content

Izmaink működését is károsítja a kozmetikumokban található triclosan

A legtöbb szappanban, dezodorban, szájvízben, fogkrémben és kozmetikai szerben megtalálható triclosanról ismert, hogy nem csak a kórokozókat, hanem a szervezet egészséges működéséért felelős mikroorganizmusokat is elpusztítja. Észak-amerikai kutatások most újabb káros hatását bizonyították: ez a szintetikus vegyület nagy mértékben rontja az izomfunkciókat is.

 

A Kalifornia és a Colorado Egyetem kutatói több kísérletet végeztek a triclosan káros hatásainak megismerése érdekében. Ennek első lépéseként szívizomsejteken majd a vázizomzat rostjain tesztelték az anyagot. Azt tapasztalták, hogy az általuk gerjesztett elektromos impulzusok hatására nem rándultak össze az izmok, egyértelműen annak következményeként, hogy a triclosan megrongálta az ahhoz szükséges proteineket.

Ezt követően állatkísérleteket folytattak: az egerekkel végzett vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy a triclosan hatására már 20 perc elteltével 25 százalékkal romlanak az állatok szívfunkciói, míg halak esetében néhány nap elteltével azok úszóképessége látta a vegyi anyag kárát.

A kutatók magyarázata szerint a triclosan radikális szinten beleavatkozik az izmok megfelelő működéséért felelős proteinek működésébe, és megzavarja az azok közti kapcsolatot.

Ahogyan korábbi cikkünkben is írtuk, a triclosan folyamatos használata mellett bizonyos baktériumok ellenállóvá válhatnak az antibiotikumokkal szemben, emellett hatásukra kialakulhatnak allergiás megbetegedések is. Egyre többen emelik fel hangjukat az anyag betiltása érdekében, hiszen gondoljunk bele, annak ellenére, hogy egyértelműen káros az egészségre és a környezetre, nem csak lakásunkat tisztítjuk vele, de tudtunkon kívül még bőrünkre, arcunkra is kenünk belőle.

Ezek is érdekelhetik:

Ranking English Bookmakers Artbetting.net
Ламперия от ЕМСИЕН-3

Kapcsolat

  • Facebook
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Дюшеме от emsien3.com

Log In or Register

fb iconLog in with Facebook