Menu

Cart

Content

Nem fogyaszt a glikémiás indexet követő diéta

Egy amerikai kutatás szerint az étrendünk glikémiás indexének valamint szénhidrát-tartalmának csökkentése egyáltalán nincs összefüggésben a jóllakottságérzetünkkel, ezért az erre alapozott diéta sem lehet eléggé hatékony.

 

A korábbi kutatások főleg egy-egy adott étel glikémiás indexével kapcsolatban vizsgálódtak, ezért merült fel a Louisiana Állami Egyetem munkatársaiban, hogy a különféle ételek együttes fogyasztása során teljesen más hatásokkal kell számolni. A szóban forgó tanulmány rávilágított, hogy a glikémiás index csökkentésével a szervezetünk glükóz- és inzulinszintje akkor is kedvezően befolyásolható, ha egy átlagos, komplett étrendet veszünk figyelembe.

A vizsgálatsorozat során 26 túlsúlyos, komoly egészségügyi problémákkal nem rendelkező felnőtt étkezés utáni inzulinreakcióját valamint jóllakottságérzését figyelték. A résztvevőknek négyféle étrendet kellett követniük: magas glikémiás indexű és magas szénhidráttartalmút, magas glikémiás indexű, ám alacsony szénhidráttartalmút, alacsony glikémiás indexű és magas szénhidráttartalmút valamint alacsony glikémiás indexű és alacsony szénhidráttartalmút. A különböző összeállítások véletlenszerűen követték egymást, köztük három napos szünetekkel.

Ahogyan az várható volt, a magas glikémiás indexű és magas szénhidráttartalmú ételek esetében volt a legmagasabb a glükóz- és inzulinérték. Érdekes módon az éhségérzetet és a jóllakottságot szinte semmilyen szinten nem befolyásolta az étrend összeállítása, függetlenül attól, hogy korábban milyen típusú ételeket fogyasztottak az alanyok.

A vizsgálatok után kérdőíves felmérést is végeztek, a kutatók pedig az alanyok általános közérzetére voltak kíváncsiak. Az alacsony glikémiás indexű és szénhidráttartalmú étrend esetén szinte minden résztvevő alacsony energiaszintre és rossz kedélyállapotra panaszkodott, ahogyan a magas glikémiás indexű, ám alacsony szénhidráttartalmú ételek esetén is. A legjobb közérzetet az alacsony glikémiás indexű és magas szénhidráttartalmú ételek váltották ki.

A kutatást vezető Dr. Frank L. Greenway úgy véli, az eredmények megcáfolják azokat a véleményeket, miszerint az étrend glikémiás indexének csökkentésével elérhető a fogyás is. A cukorbetegség kezelése során továbbra is hasznos az ilyen étrend, a fogyást viszont nem segíti, az étrend ilyen jellegű megváltoztatása ugyanis semmilyen hatással nincs az ember éhségérzetére, így az erre alapozott diéta is hasztalan.

Ezek is érdekelhetik:

Ranking English Bookmakers Artbetting.net
Ламперия от ЕМСИЕН-3

Kapcsolat

  • Facebook
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Дюшеме от emsien3.com

Log In or Register

fb iconLog in with Facebook