Menu

Cart

Content

Rákot és más betegségeket okoznak a dohányfüsttel átitatott bútorok

A beltéri dohányzás veszélyeire hívták fel a figyelmet amerikai kutatók: vizsgálataik szerint a bútorokra és szövetekre rakódó dohányfüst károsabb az egészségre, mint maga az aktív vagy passzív dohányzás.

 

A másodlagos dohányfüst közel 4000 vegyületet tartalmaz, melyek nagy része jóval a cigaretta eloltása után is megmarad a zárt térben - mutatták ki a Lawrence Berkeley National Laboratory szakemberei. Az ilyen anyagok kölcsönhatásba lépnek az ózonhoz és salétromsavhoz hasonló beltéri szennyezőanyagokkal, így pedig új, rákkeltő vegyületeket alkotnak. A harmadlagos dohányfüstben található nitrózaminok ráadásul gyakorlatilag minden felületen megmaradnak – ez a vegyület kötődik az emberi DNS-hez, és bizonyítottan sejtmutációt és daganatok kialakulását okozza.

A harmadlagos dohányfüst a kisgyermekekre jelenti a legnagyobb veszélyt: mászás közben a szájukba vesznek játékokat, egyéb tárgyakat, így nagy mennyiségben nyelik le a füstből származó rákkeltő vegyületeket. Fejlődésük korai szakasza miatt ők eleve sokkal védtelenebbek a környezeti ártalmakkal szemben.

Noha sok országban beszüntették már a nyilvános beltéri helyeken való dohányzást, azt nem lehet megtiltani, hogy valaki a saját lakásában füstölögjön, ez pedig továbbra is súlyos közegészségügyi problémát jelent. A harmadlagos dohányfüst maradványaitól pedig kizárólag a bútorzat kicserélésével lehet véglegesen megszabadulni – ahol erre nincs mód, ott mindenképpen szükséges a fokozott gyakoriságú porszívózás, és a szövetek, függönyök, ágyneműk mosása.

Ezek is érdekelhetik:

Ranking English Bookmakers Artbetting.net
Ламперия от ЕМСИЕН-3

Kapcsolat

  • Facebook
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Дюшеме от emsien3.com

Log In or Register

fb iconLog in with Facebook