Menu

Cart

Content

Agyunk épségével fizetünk az egészségtelen táplálkozásért

Igaz, hogy még csak állatkísérletek során, de egy ausztrál kutatócsoportnak sikerült bebizonyítania, hogy az egészségtelen étrend és a tartós memóriaromlás szorosan összefügg.

 

A szóban forgó kísérlet nem volt túl bonyolult: patkányokat két csoportra osztottak, az egyiket egészséges étrenden tartották, a másikat viszont magas cukor- és zsírtartalmú ételekkel etették. Megfigyelték, hogy az egészségtelenül étkező példányok memóriája már hat nap után kimutathatóan károsodott: általános emlékezőtehetségük hanyatlani kezdett, és gyengébben teljesítettek a térbeli memóriafeladatokban is. Emellett több, alacsony tápértékű és kalóriadús ételeket fogyasztó patkánynál figyeltek meg gyulladást az agy azon részében, mely az emlékek kialakításáért és tárolásáért felelős.

A kutatást végző tudósok szerint korai ok-okozati összefüggéseket megállapítani, az viszont több mint valószínű, hogy az étrend okozta gyulladásos elváltozás a felelős a képességek hanyatlásáért. Kiemelték még, hogy az agyi képességek romlása jóval azelőtt nyilvánvalóvá vált, hogy az állatokon bárminemű testi elváltozást megfigyeltek volna – attól tehát, hogy valaki nem hízik, még szenvedhet súlyos egészségügyi károsodásokat.

A mostani eredményekkel vág egybe egy korábbi francia kutatás, mely szerint már az is lényegesen ront az ember agyi végrehajtó funkcióin (például reakcióidején), ha öt napig gyorséttermi koszton él.

Ezek is érdekelhetik:

Ranking English Bookmakers Artbetting.net
Ламперия от ЕМСИЕН-3

Kapcsolat

  • Facebook
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Дюшеме от emsien3.com

Log In or Register

fb iconLog in with Facebook