Menu

Cart

Content

A nagyobb önbecsüléssel rendelkező idősek egészségesebbek

Az idős emberek önbizalmának növelése jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy számos egészségügyi problémát elkerüljenek – állítják amerikai kutatók.

 

Azzal aligha mondunk újat, hogy ha valakinek a lelke rendben van, a fizikai betegségek is nehezebben érik el. Szakértők szerint ennek hátterében hormonális okok állnak: a csökkenő önbecsülés gyakoribb szorongáshoz vezet, ennek hatására pedig megnő a szervezetben a kortizol szintje. Általánosságban is igaz, hogy a depresszióra hajlamos valamint stresszes életet élő emberek szervezetében nagyobb ennek a hormonnak a mennyisége.

Kutatók 147, 60 év feletti önkéntest figyeltek meg négy éven keresztül. Megkérdezték őket önbecsülésükről, tevékenységeikről, emellett vizsgálták náluk a stressz és depresszió tüneteit valamint a kortizol szintjét. A kutatók által talált összefüggések teljesen egyértelműek voltak: azoknál az időseknél volt alacsonyabb a kortizol szintje és fordultak elő ritkábban betegségek, akik kiegyensúlyozottabbnak vallották magukat.

Persze ahhoz, hogy az idősek értékesnek érezzék magukat, új barátokat szerezzenek, esetleg olyan tevékenységeket végezhessenek, melyekben sikeresnek érezhetik magukat, a családra is nagy szükség van. Szakértők szerint jelentősen csökkentené az egészségügyi ellátásokkal járó pénzügyi terheket is, ha a szakemberek fokozott figyelmet fordítanának a témának, és megelőző intézkedéseket tennének, hogy az idősek ne is veszítsék el önbizalmukat, önbecsülésüket.

Ezek is érdekelhetik:

Ranking English Bookmakers Artbetting.net
Ламперия от ЕМСИЕН-3

Kapcsolat

  • Facebook
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Дюшеме от emsien3.com

Log In or Register

fb iconLog in with Facebook