Menu

Cart

Content

Gyümölcsillattal legyőzhető az édesség iránti vágy

Jól tudod, hogy nem jó, ha desszertnek csokikrémet vagy valamilyen cukros süteményt választasz, mégis minden alkalommal elcsábulsz? Francia kutatók megtalálták a megoldást: szerintük sokkal könnyebb legyőzni a kísértést, ha választás előtt gyümölcsöket szagolgatunk.

 

A Franciaországban található Bourgogne-i Egyetem pszichológusai szerint nagyobb valószínűséggel döntünk az egészséges étel mellett (főleg desszertek esetén), ha a választás előtt gyümölcsillatnak vagyunk kitéve. A szakértők által végzett kísérlet eredményei újfent bebizonyították, hogy az ételválasztást óriási mértékben befolyásolják az illatok.

A kísérlet során 115 felnőttet osztottak két csoportba, ám ők azt hitték, az étkezés közben mutatott kommunikációjukat vizsgálják. Eközben az egyik csoportot egy olyan szobában várakoztatták, ahol friss körte illatát lehetett érezni, míg a másik semmilyen szagnak vagy illatnak nem volt kitéve.

Negyed óra múlva jöhetett a három fogásos ebéd, melynek mindegyik fogásánál két lehetőség állt rendelkezésre: az egyik menü tartalmazott zöldséget vagy gyümölcsöt, a másik viszont nem. A főételek esetén nem volt megfigyelhető különbség a két csoport választásai között, a desszerteknél viszont már annál inkább: amíg a körteillattal nem találkozó résztvevők háromnegyede a csokoládés desszertet választotta az alma helyett, addig a másik csoportnak alig a fele döntött így.

A kutatók szerint egyértelművé vált, milyen egyszerű is étvágyunkat és választásunkat egyszerű illatokkal irányítani. Megfelelően használva ezek a módszerek segítséget jelenthetnek akár még evészavarokkal küzdő emberek kezelése során is.

Ezek is érdekelhetik:

Ranking English Bookmakers Artbetting.net
Ламперия от ЕМСИЕН-3

Kapcsolat

  • Facebook
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Дюшеме от emsien3.com

Log In or Register

fb iconLog in with Facebook