Menu

Cart

Content

Koffeinnel kezelhető a cukorbetegek májbetegsége

Rövid időn belül a sokadig pozitív hírt olvashatjuk a kávéról: amerikai kutatók bebizonyították, hogy koffeinnel kezelhető a nem alkohol hatására elzsírosodott máj.

 

A nem alkoholos eredetű zsírmáj, azaz a NAFLD egy elsősorban a cukorbetegekre jellemző betegség: a diabétesszel küzdők közel 70%-a szenved tőle, gyógymódja pedig egyelőre nincs. A betegség jelenleg nem gyógyítható, a tünetek kezelésére is kizárólag a speciális étrend és a rendszeres testmozgás alkalmas.

Korábbi kutatások már feltételezték, hogy a koffein segítségével valószínűleg jó eredményeket lehetne elérni a betegség kezelésében, kézzelfogható, konkrét eredmények azonban ezidáig nem születtek. A Duke Egyetem kutatócsoportja most sejtkultúrákon és egereken figyelte meg a koffein hatását, az eredmények pedig minden előzetes várakozást felülmúltak. A koffein hatására a májsejtekben található lipidek anyagcseréje kedvezően módosult, az egerek májzsírosodása pedig annak ellenére is csökkent, hogy szándékosan zsíros étrenden tartották őket. A kutatók véleménye szerint már napi 3-4 adag kávé vagy tea is elegendő lehet ehhez a hatáshoz.

A kutatók úgy vélik, itt az ideje, hogy végleg elhallgassanak a kávé káros hatásait hirdető hangok, megfelelő mennyiségben fogyasztva ugyanis kifejezetten jótékony hatással van szervezetünkre. A mostani eredmények tudatában egy újfajta, koffeinalapú gyógyszer kifejlesztését szorgalmazzák, mellyel akár nagyobb dózisban fogyasztva is biztonságosan lehetne kezelni a máj különböző betegségeit.

Ezek is érdekelhetik:

Ranking English Bookmakers Artbetting.net
Ламперия от ЕМСИЕН-3

Kapcsolat

  • Facebook
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Дюшеме от emsien3.com

Log In or Register

fb iconLog in with Facebook