Menu

Cart

Content

Egészségünk is múlhat a jó rágáson

Mindenki tudja, milyen fontos, hogy lehetőleg naponta együnk friss zöldséget és gyümölcsöt – azonban az ezekből kinyerhető energia legalább annyira múlik a rágáson, mint a mennyiségen.

 

A különböző ételekben található energiához annak apró részecskéin keresztül juthatunk, így pedig egyértelmű, hogy minél jobban megrágjuk az ételt, annál több energiát nyerünk ki belőle. Az evési technikánk nem feltétlenül egy olyan dolog, melyen könnyen tudunk változtatni, azonban mégis érdemes figyelembe venni ezeket a szempontokat is.

Az Egyesült Államokban található Pardue Egyetemen végzett kísérletek során önkénteseknek kellett mandulát és különböző zöldségféléket rágcsálniuk, egy csoportnak tízszer, egy másiknak huszonötször, egy harmadiknak pedig negyvenszer, és csak ezután nyelhették le a falatokat. Ezt követően a kutatók megvizsgálták a résztvevők székletének zsírtartalmát, rosttartalmát valamint az energiaveszteséget is. Kiderült, hogy akik keveset rágtak, azok szervezetében a nagyobb részecskék szívódtak fel jobban, a sokat rágóknál pedig a kisebbek.

A mandula esetében például a kevesebb rágás magas fehérjebevitelt eredményezett, aki viszont alaposan megrágta a magot, az E-vitaminból jutott többhöz. Hasonlót tapasztaltak a gabonák, zöldségek és gyümölcsök esetében is: az ilyen jellegű élelmiszerek rostjai gazdag energiaforrások, ehhez viszont alapos rágás szükséges, emellett fontos az is, hogy elég időt hagyunk, hogy az emésztési folyamat már a szájban elkezdődhessen.

A kutatást vezető szakértők szerint általános probléma, hogy még mindig évszázados számítások alapján állapítják meg, mely ételekből mennyi energiához jutunk, pedig egyértelmű, hogy sok múlik azok, milyen formában készítjük és fogyasztjuk – és milyen technikával rágjuk meg.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik:

Ranking English Bookmakers Artbetting.net
Ламперия от ЕМСИЕН-3

Kapcsolat

  • Facebook
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Дюшеме от emsien3.com

Log In or Register

fb iconLog in with Facebook