Menu

Cart

Content

Kezünk koszosabb, mint az utca, mégis kevesen mossák rendszeresen

Egy új vizsgálat azt mutatja, hogy az emberi kézen több baktérium található, mint a közterületeken, utcákon található felületeken. Az eredmények azt mutatják, hogy egy átlagos emberi kéz jóval szennyezettebb, mint a zsúfolt bevásárlóközpontokban lévő padok, kilincsek és mozgólépcső szalagkorlátok. Ennek ellenére csupán minden nyolcadik ember mos kezet étkezés előtt.

 

A St Albans-i városközpontban és a Luton Town-i bevásárlóközpontban álló piszkosnak látszó felületekről vett minták meglepően kevés kórokozót tartalmaztak. A mozgólépcsők szalagkorlátjairól és a park padjairól származó minták közül még a legtöbb baktériumot tartalmazók és több százszor tisztábbak voltak, mint egy átlagos emberi kéz. Ez azt jelenti, hogy a kezek sokkal nagyobb valószínűséggel okoznak megbetegedéseket, mint azok a rendkívül piszkosnak tűnő felületek, amelyeket a nyilvános helyeken annyira próbálunk elkerülni.

Az első pillantásra piszkosnak, foltosnak és kopottnak látszó asztalokról, padokról, korlátokról, etetőszékekről és gyerekjátékokról vett 25 mintában alig mutattak ki kórokozókat, köztük Staphylococcus, E.coli és enterobaktériumokat. A mintákban vagy egyáltalán nem fordultak elő, vagy általában rendkívül alacsony, 10/négyzetcentiméternél alacsonyabb koncentrációban. Még a legszennyezettebb mintában, egy közterületen álló fapadon is viszonylag alacsony, 33.000/négyzetcentiméteres koncentrációt mutattak ki.

Az Arizonai Egyetem kutatásából ugyanakkor azt is megtudhatjuk, egy átlagos emberi kézen több mint 10 millió baktérium található, és egy átlagos mosogatószivacson is több ezer baktérium fordul elő.

Egy másik felmérés eközben azt mutatta, hogy az emberek 92 százaléka kerüli a piszkosnak kinéző asztalokat és székeket azzal az indokkal, hogy veszélyeztetik az egészséget. Ezzel szemben az emberek csupán 13 százaléka nem hajlandó étkezni addig, amíg meg nem mosta a kezét.

Egy két évvel ezelőtt készült brit kutatás azt mutatta, hogy az emberi kezek 26 százalékán fordulnak elő székletből származó kórokozók. Az ENSZ becslései szerint csak a kézmosással több millió emberéletet lehetne megmenteni a hasmenéses megbetegedések és légúti megbetegedések megelőzése révén.

Medipress

Ezek is érdekelhetik:

Ranking English Bookmakers Artbetting.net
Ламперия от ЕМСИЕН-3

Kapcsolat

  • Facebook
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Дюшеме от emsien3.com

Log In or Register

fb iconLog in with Facebook