Menu

Cart

Content

Érdemes sok babot fogyasztani cukorbetegségben

Csökkenti a szívkoszorúér-betegségek kockázatát és a glikémiás kontrollt is javítja a hüvelyesek rendszeres fogyasztása - ez különösen kedvező hír cukorbetegségben szenvedők számára.

Az Archives of Internal Medicine-ben bemutatott vizsgálat az első, amely speciálisan a cukorbetegek szív- és érrendszeri kockázatait vizsgálta. Bebizonyosodott, hogy már napi 190 gramm zöldség, főleg a hüvelyesek közé tartozó bab, borsó vagy lencse fogyasztása is vérnyomáscsökkentő hatással bír. A vérnyomás kontrollja azért is különösen fontos diabétesz esetén, mert a magas vérnyomás vesebetegség kialakulásához is hozzájárulhat. 

A kutatásba összesen 121, 2. típusú cukorbetegséggel küzdő embert vontak be. Először is megmérték vérnyomásukat, vérzsírértékeket, vércukor- és A1C hemoglobinszintet állapítottak meg. A következő három hónapban a résztvevők egy része csak alacsony glikémiás indexű ételeket evett illetve plusz egy csésze hüvelyes zöldséget fogyasztott, míg a többi résztvevő egészséges, rostdús étrenden élt.

A vizsgálat végén megismételték a méréseket, és azt kapták, hogy míg a rostdús ételeket fogyasztók körében javult a vérzsír, a vércukor és az A1C hemoglobin értéke, a plusz egy-egy adag hüvelyest fogyasztó csoportban a vérnyomás is csökkent.

 

Ezek is érdekelhetik:

Ranking English Bookmakers Artbetting.net
Ламперия от ЕМСИЕН-3

Kapcsolat

  • Facebook
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Дюшеме от emsien3.com

Log In or Register

fb iconLog in with Facebook