Menu

Cart

Content

Multivitaminok: mikor van és mikor nincs rájuk szükségünk?

Az 1900-as évek elején az emberek még kivétel nélkül az elfogyasztott élelmiszerekből jutottak a tápanyagokhoz. Ehhez képest 2007-ben csak az Egyesült Államokban összesen 23.7 milliárd (!) dollárt költöttek az emberek vitaminkészítményekre. De vajon az, hogy több vitamint veszünk magunkhoz, automatikusan azt is jelenti, hogy egészségesebbek leszünk? Honnan tudhatjuk, hogy mely vitaminokra van, és melyekre nincs szüksége szervezetünknek?

 

A legtöbb egészségügyi szakember egyetért abban, hogy optimális esetben a nap közben elfogyasztott ételekből kellene a vitaminokhoz hozzájutnunk. Azonban ha valaki diétázik, esetleg valamilyen betegség miatt a szervezete nem képes a vitaminokat feldolgozni, kiegészítőkre lehet szükség. Vannak olyan csoportok is, melyek tagjai könnyebben lehetnek vitaminhiányosak: ilyenek az idősek, a terhes nők, a vegetáriánusok, de tulajdonképpen bárki, akinek a napi kalóriabevitele nem haladja meg az 1600-at. A krónikus emésztési betegségek vagy az ételallergiák szintén szükségessé tehetik valamilyen vitaminkészítmény rendszeres szedését. Egyéb esetekben nincs feltétlenül szükség kiegészítő vitaminokra.

Manapság egyre több egészségügyi szakember kínál olyan vérvizsgálatot, mely állítólag képes meghatározni a szervezet tápanyagszintjét – pedig a valóságban ezek a tesztek mindennemű tudományos alapot nélkülöznek. Ha egy orvos vitaminhiányra gyanakszik, nagy valószínűséggel átlagos egészségügyi vizsgálatokat fog kérni: ellenőrzi a vérképet, a vércukorszintet, a szervi funkciókat, stb. Röviden: a vitaminhiányt nem a vitaminok mennyisége, hanem a tünetek valamint a páciens általános egészségi állapota és táplálkozási szokásai alapján fogják diagnosztizálni.

Sajnos még ha viszonylag egészségesnek is tekinthető valakinek a mindennapi étrendje, akkor is lehetséges, hogy bizonyos tápanyagokból nem vesz magához elegendő mennyiséget. Mind közül a legjellemzőbb a D-vitamin, melyből gyakorlatilag mindenki a szükséges napi mennyiségnél kevesebbhez jut. A D-vitamin elengedhetetlen a csontok egészségéhez és a kalcium megfelelő felszívódásához, emellett alapvető fontosságú az immunrendszer működése szempontjából is – hiánya ráadásul mindennél jobban képes befolyásolni általános hangulatunkat, közérzetünket. Aki kevés időt tölt a szabadban, emellett ritkán fogyaszt tejtermékeket vagy halféléket, valószínűleg azok közé tartozik, akiknek szüksége van a D-vitamin pótlására.

Más vitaminok hiánya nem igazán jellemző a modern nyugati társadalmakban, azonban ha valaki a vegetáriánus étrendet követi, esetleg vérszegénységben szenved, nagy valószínűséggel nem jut elegendő B12-vitaminhoz. Ez a tápanyag főként a húsokban található meg, és kiemelt szerepet játszik az agyi funkciók megfelelő működésében, a vérképzésben és a szervezet állóképességének megtartásában is.

A dietetikusok általában hangsúlyozzák a B-vitamin vagy a folsav fokozott bevitelének fontosságát, elsősorban ha valaki terhes, szoptat vagy gyereket tervez. Nem véletlen, hogy a legtöbb terhességi vitaminkészítmény nagy mennyiségben tartalmaz folsavat – ahogyan a teljes kiőrlésű gabonák is.

 

A több az jobb?

Az, hogy az ételekből nagy mennyiségű vitamint veszünk magunkhoz, a legritkább esetben okozhat problémát. Vitaminkészítmények esetén viszont már más a helyzet: az ilyen termékek túlzott mennyiségű fogyasztása számos mellékhatást eredményezhet, nem ritkán kifejezetten súlyosakat is.

A vitaminkészítmények megengedettnél nagyobb mennyiségben történő fogyasztását kapcsolatba hozták már emésztési zavarokkal, étvágytalansággal, hányással, hasmenéssel és a kognitív képességek átmeneti zavaraival is – számos esetben pedig ennél is súlyosabb, akár életveszélyes tüneteket is tapasztaltak már. A nagy dózisú A-vitamin például komolyan károsíthatja a májat, súlyosan ronthatja a csontok állapotát, és akár még születési rendellenességeket is okozhat. A nagy mennyiségű B12 vitamin pedig kölcsönhatásba léphet bizonyos antibiotikumokkal és diabétesz-gyógyszerekkel.

A lényeg tehát, hogy nem feltétlenül van szüksége mindenkinek kiegészítő vitaminokra, ráadásul ha belegondolunk, abból a pénzből, melyet havonta ezekre költünk, megfelelő mennyiségű friss zöldséget, gyümölcsöt, húst is vásárolhatnánk, melyekben természetes formában vannak jelen a szükséges tápanyagok.

Ha mégis a vitaminkészítmények mellett dönt valaki, a legjobb, ha kerüli azokat a termékeket, melyek a különböző tápanyagokból túlzottan nagy mennyiséget tartalmaznak, többet, mint az ajánlott napi mennyiség 100%-a. Erről minden esetben megbizonyosodhatunk, ha alaposan átolvassuk a termék tájékoztatóját.

Számos olyan vitamin van, melyek megfelelő felszívódásához zsírra van szükség – ilyen például az E- és a K-vitamin. Éppen ezért a legjobb, ha a vitaminkészítményeinket étkezés közben vesszük be, és általánosságban sok természetes, telítetlen zsírsavat tartalmazó élelmiszert fogyasztunk – ez megkönnyíti a vitaminok felszívódását. Ha pedig tehetjük, vásároljunk olyan vitaminkészítményt, mely több dózisú, és a napi mennyiséget nem egyszerre, hanem két-három alkalomra kell magunkhoz venni!

Ezek is érdekelhetik:

Ranking English Bookmakers Artbetting.net
Ламперия от ЕМСИЕН-3

Kapcsolat

  • Facebook
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Дюшеме от emsien3.com

Log In or Register

fb iconLog in with Facebook