Menu

Cart

Content

Íme a 20 leggyakoribb rákkeltő anyag

Nyilvánosságra került az Amerikai Rák Társaság soros jelentése, amelyben a leginkább rákkeltő anyagok aktuális listája is megtalálható. A toplistát a legfrissebb vizsgálatok alapján állították össze, megtalálható rajta az LCD-tévék egyik alkotóeleme, az indium-foszfid, de a többműszakos munka is helyt kapott.

 

Egy új egészségügyi jelentés 20 olyan anyagot és tényezőt aszonosított, amelyek rákot okozhatnak, a felsorolásban olyan ismerős nevek is szerepelnek, mint a kloroform vagy a formaldehid, de olyan, elnevezéséről kevésbé ismerős, mégis sokak környezetében megtalálható elemek is, mint a lapos kijelzők és LCD televíziók egyik alkotóeleme, mint az indium-foszfid.

Az Amerikai Rák Társaság (ACS) és három másik amerikai állami egészségügyi szervezet legfrissebb vizsgálatai a rák kialakulásáért potenciálisan felelős 20 okot nevezett meg a közelmúltban, amelyek között 19 vegyületet és a többműszakos munkát sorolták fel.

A jelentés nyilvánosságra hozatalát több nemzetközi hírű szakértő támogatta, akik mind úgy vélekedtek, hogy ez a 20 potenciális veszélyforrás további, beható vizsgálatok tárgyává kell váljon, mivel az eddig feltárt bizonyítékok arra utalnak, hogy valóban rákkeltő képességűek a felsorolt anyagok.

A 20-as lista számos ismert elemet tartalmaz, olyanokat, mint a kloroform, a formaldehid és a poliklórozott bifenilek, de akadnak olyan új elemek is, amelyekről eddig ismeretlen volt a karcinogén hatásuk, mint amilyen a laposképernyős televíziókban használt indium-foszfid is.

Az elemeket az ENSZ rákkutató szervezete, az IARC már be is sorolta a lehetséges rákkeltő anyagok lajstromába, amelynek aktuális listája a következőképpen alakul:

 1. Ólom és ólomszármazékok
 2. Indium-foszfid (LCD tévék gyártása során használják)
 3. Wolfram-karbidos kobalt (iparban használatos, forgácsolás során)
 4. Titán-dioxid (festékekben, naptejekben és ételszínezékként használják)
 5. Hegesztőgázok
 6. Refrakter (tűzálló) kerámiarostok
 7. Dízel kipufogógázok
 8. Amorf szén, szénszínezék
 9. Sztirol-7,8-oxid és sztirol (műanyagok gyártása során használják)
 10. Propilén-oxid (festékekhez és bevonatokhoz, tisztítószerekhez, tintákhoz használatosak)
 11. Formaldehid (erdőtüzekben, kipufogógázban, cigarettafüstben egyaránt előfordul)
 12. Metaldehid (acetaldehid)(gyújtószerszámok töltéséhez vagy újratöltéséhez használják)
 13. Metilén-klorid (diklór-metán) (oldószerként a lakk- és műanyagiparban, illetve zsírok, gyanták és gumi oldására használatos)
 14. Triklóretilén (textíliák, ruhaneműk száraz tisztítására használatos)
 15. Tetraklóretilén (oldószerként vegytisztításra, illetve fémalkatrészek zsírtalanítására használják)
 16. Kloroform (az egyik legelterjedtebb oldószer)
 17. Poliklórozott bifenil (hidraulikus rendszerekben, kenőanyagokként, illetve festékekben, ragasztókban, tömítő- és szigetelőanyagokban található meg)
 18. Di-(2-etil-hexil-)ftalát (a flatátok padlóban, lambériában, műanyag burkolatokban és egyéb műanyag cikkekben is előfordulnak)
 19. Atrazin (mezőgazdaságban használatos)
 20. Többműszakos munka
MTI

Ezek is érdekelhetik:

Ranking English Bookmakers Artbetting.net
Ламперия от ЕМСИЕН-3

Kapcsolat

 • Facebook
 • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Дюшеме от emsien3.com

Log In or Register

fb iconLog in with Facebook