Menu

Cart

Content

Miről ismerhetjük fel az egészségtelen élelmiszereket?

Az esetek többségében nem kell különösebb képesség ahhoz, hogy rájöjjünk, melyik étel egészségtelen: a töltött csokoládés kekszről vagy a narancs színben pompázó chipsről első ránézésre lerí a dolog. Bizonyos esetekben viszont nem ilyen egyszerű a helyzetünk, és kisebb nyomozómunkára van szükség, hogy a címke alapján rájöjjünk, mit is eszünk valójában. Most ehhez kívánunk segítséget nyújtani.

 

Mennyi kalóriát tartalmaz?

Első lépésként tisztázzuk, hogy a termék mennyi kalóriát tartalmaz, és ha lehetőségünk van rá, arra is térjünk ki, hogy ebből mennyi származik zsírokból! A gyorskaják és rágcsák általában magas kalóriatartalmúak, bizonyos esetekben a bennük található zsír mennyisége is kiugró. Ez főleg azok számára fontos, akiknek figyelniük kell a napi kalóriabevitelre: számukra nem javasolt napi 65 grammnál több zsír elfogyasztása.

Milyen zsírok vannak benne?

A „műkaják” rendszerint nagy mennyiségben tartalmaznak olyan transz- és telített zsírokat, melyek egészségkárosító hatása jól ismert. Táplálkozási szakértők szerint optimális esetben a napi kalóriabevitelünk legfeljebb 1-2 százaléka származhat transz-zsírokból, és 10 százaléka telített zsírokból.

Fontos az étel nátrium- és koleszterintartalma

Ha lehetőség van rá, minél alacsonyabb nátrium- és koleszterintartalommal bíró élelmiszert válasszunk! Minél többet tartalmaz ezekből a kezünkben tartott élelmiszer, annál nagyobb a valószínűsége, hogy gyenge minőségű ételről van szó. Optimális esetben elég naponta 300 milligramm koleszterint és 2400 milligramm nátriumot magunkhoz vennünk.

Vannak benne vitaminok?

Nem kizáró ok, ha egy étel nem dúskál a vitaminokban, azonban érthetően szívesebben választunk olyat, amelyik igen. Nézzük meg, tartalmaz-e élelmi rostokat, C-vitamint, A-vitamint, kalciumot vagy vasat! Ezzel együtt ne felejtsük el, hogy nincs olyan élelmiszer, mely mindenből nagy mennyiséget tartalmaz – egy narancs például a napi C-vitamin szükségletünk 130 százalékát fedezi, viszont nincs benne vas, és A-vitaminból is csak alig 2 százaléknyi. Ha egy termék valamelyikből a napi ajánlott mennyiség legalább 20 százalékát tartalmazza, már kiválónak mondható. Amelyikben nincsen, vagy 5 százaléknál alacsonyabb, az semmiben sem járul hozzá egészségünkhöz.

Mennyire cukros az ételünk?

Vizsgáljuk meg a termék cukortartalmát, és azt vessük össze a többi összetevővel! A gyümölcsök például természetes módon tartalmaznak cukrot, ezért esetükben nem is kell feltüntetni azt az összetevők között. Ha a címkén mégis cukrot, kukoricaszirupot, maltózt, dextrózt, szacharózt vagy esetleg gyümölcslékoncentrátumot látunk, szinte biztos, hogy hozzáadott cukorral készült termékkel van dolgunk.

Számít az összetevők sorrendje?

Nagyon is! Minél előrébb van a listán valamelyik összetevő, általában annál nagyobb mennyiségben van jelen a termékben. Az első helyen álló adja a termék gerincét (egy üdítő esetében a víz), a második szintén fontos (üdítő esetében a cukor), és így tovább a minimális mennyiségben megtalálható összetevőkig, például aromákig, tartósítószerekig. Ha az összetevők listájának elején találjuk a cukrot, a sót vagy a zsírt, gondoljuk meg alaposan, hogy tényleg azt a terméket választjuk-e!

Egészségesből egészségtelen

Amikor saját magunk készítjük el az ételeinket, akkor is érdemes figyelmet fordítani arra, hogy milyen módon főzünk és eszünk! Együnk minél ritkábban hagyományos étolajban „rántott” ételeket, ennél sokkal egészségesebb, ha simán sütjük vagy grillezzük.

Sokan rontanak el amúgy kiváló ételeket is: egy eredetileg egészséges zöldségsaláta is azonnal magas zsírtartalmú lesz, ha nyakon öntjük salátaöntettel, de például egy zöldséges tészta is magas zsír- és nátriumtartalmú lesz egy rosszul választott szósztól. A majonéz, a tejföl és a sajt csak újabb adag kalóriát és zsírt jelent.

Ezek is érdekelhetik:

Ranking English Bookmakers Artbetting.net
Ламперия от ЕМСИЕН-3

Kapcsolat

  • Facebook
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Дюшеме от emsien3.com

Log In or Register

fb iconLog in with Facebook