Menu

Cart

Content

Belerondítanak a cukor lebontásába az édesítők

A Washingtoni Egyetem orvosi karának munkatársai kimutatták, hogy az egyik népszerű mesterséges édesítőszer módosíthatja, hogy az emberi szervezet miként bontja le a cukrot.

 

A kutatás során 17 súlyosan elhízott, nem cukorbeteg személy cukoranyagcseréjét figyelték meg, akik rendszeresen fogyasztották a szukralóz tartalmú terméket. „Eredményeink alapján ez a mesterséges édesítőszer hatást vált ki a testben. Több kutatásra van azonban szükség ahhoz, hogy megállapítsuk, káros-e ez hosszú távon” – összegezte M. Yanina Pepino professzor, akinek csapata 42 fölötti testtömegindexű embereket vett górcső alá (harmincas érték fölött beszélünk elhízásról). A szakértők vizet vagy szukralózt itattak a résztvevőkkel a vizsgálatnál szokásoshoz hasonló mennyiségű cukrot használó glükóz-teszt előtt.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a szukralóz és a glükóz együttesen befolyásolja-e az inzulintermelést és a vércukorszintet. Minden résztvevőt kétszer teszteltek: először vizet ittak a glükóz előtt, majd szukralózt. „Amikor a résztvevők szukralózt kaptak, vércukorszintjük legmagasabbra ugró értéke több volt, mint víz estében, az inzulinszint pedig ötödével emelkedett. A mesterséges édesítő tehát fokozta az inzulintermelést és a glükózra adott választ” – magyarázta Pepino professzor.

A fokozott inzulinválasz pozitívum is lehet a szakértő szerint, mert azt mutatja, hogy az illető képes elegendő inzulint termelni a megemelkedett vércukorszint kezelésére. Ám negatívumként is értelmezhető, hiszen ha valakinek a szervezete rendszeresen több inzulint termel, idővel rezisztenssé válhat rá, ami 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet. „Bár eredményeink alapján a szukralóz befolyásolja az emberi test cukorbevitelre adott inzulinválaszát, egyelőre nem vagyunk tisztában a pontos folyamattal” – mondta Pepino professzor.

Medipress

Ezek is érdekelhetik:

Ranking English Bookmakers Artbetting.net
Ламперия от ЕМСИЕН-3

Kapcsolat

  • Facebook
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Дюшеме от emsien3.com

Log In or Register

fb iconLog in with Facebook