Menu

Cart

Content

Súlyosbítják az asztmás tüneteket a gyorséttermi ételek

A cukros üdítők és a telített zsírsavakban gazdag ételek az asztmával küzdő betegek számára fokozottan kerülendők: fogyasztásuk hatástalanná teszi a légzőszervi megbetegedések kezelésére használt inhalátorokat.

 

Ausztrál kutatók szerint az asztmás betegek saját gyógyulásuk útjába állnak, ha telített zsírokban és cukorban gazdag étrenden élnek: az ilyen jellegű élelmiszerek egyrészt gátolják a légutak elernyedését, így megakadályozva, hogy az inhalátorok kifejtsék hatásukat, másrészt befolyásolják a gyógyszerek hatóanyagainak felszívódását is.

A szakértők a DII, azaz az étrendi gyulladásos index pontszámainak meghatározásával értékelték egyes étrendek gyulladáskeltő hatásait. Ezt követően összehasonlították asztmás és egészséges emberek DII pontszámait, hogy kiderüljön, van-e valamilyen összefüggés a betegség és egyes étrendek között.

Kiderült, hogy már a DII pontszám egy egységnyi emelkedése is 62 százalékkal növelte az asztma kialakulásának kockázatát, a magas DII pontszámú betegek tüdőfunkciói pedig akár 10 százalékkal is rosszabbak lehettek az alacsony kategóriába tartózókénál - azaz minél több egészségtelen ételt fogyasztott valaki, annál nagyobb valószínűséggel volt valamilyen légzőszervi betegsége.

Egy párhuzamosan végzett másik kutatásban azt sikerült bebizonyítani, hogy az étrend zsírtartalma komolyan befolyásolja, hogy milyen mennyiségben képes átjutni a sejthártyákon az inhalációs gyógyszerek egyik leggyakoribb hatóanyaga, a szalbutamol. A vizsgálat szerint telített zsírsavak jelenlétében a hatóanyag átvitele gátlódik, a gyógyszer hatása pedig töredékére csökken.

Ezek is érdekelhetik:

Ranking English Bookmakers Artbetting.net
Ламперия от ЕМСИЕН-3

Kapcsolat

  • Facebook
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Дюшеме от emsien3.com

Log In or Register

fb iconLog in with Facebook