Menu

Cart

Content

Új eredmények a méz antibakteriális hatásáról

Úgy tűnik, ez a mennyei élelmiszer nem csak ételeinket teheti ezek után édesebbé, de megoldást jelenthet a különböző baktériumok antibiotikumokkal szemben kifejlesztett ellenállására is.

 

Az amerikai Salve Regina University kutatócsoportja által végzett vizsgálatok legnagyobb érdeme, hogy bebizonyították, a méz több szinten is harcol a fertőzések ellen, és képes szinte teljesen ellehetetleníteni a baktériumok dolgát.

A mézben található hidrogén-peroxid, a savasság, az ozmotikus hatás, a magas cukortartalom és a nagy mennyiségű polifenolok mind képesek elpusztítani a bakteriális sejteket. Az említett ozmotikus hatás tulajdonképpen a magas cukorkoncentráció eredménye: a méz kivonja a vizet a bakteriális sejtekből, így azok szó szerint elszáradnak és elpusztulnak.

A kutatások során kiderült, hogy a méz a baktériumok egymás közti kommunikációját is megakadályozza: ezzel csökken fertőzőképességük, kevesebb toxint szabadítanak fel, és alacsonyabb lesz az antibiotikumokkal szembeni ellenállóképességük is.

A méz másik fontos tulajdonsága még, hogy nem a baktériumok növekedési folyamataiba avatkozik be – ennek köszönhetően azok nem tudnak rezisztenciát kifejleszteni ellene.

A kutatócsoport sikeresen igazolta a méz baktériumellenes, gombaellenes és vírusellenes és védő hatását is E. coli, Staphylococcus és Pseudomonas aeruginosa ellen is.

Ezek is érdekelhetik:

Ranking English Bookmakers Artbetting.net
Ламперия от ЕМСИЕН-3

Kapcsolat

  • Facebook
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Дюшеме от emsien3.com

Log In or Register

fb iconLog in with Facebook