Menu

Cart

Content

Étkezési zavarokat okoz a túl sok Facebookozás?

Minél több időt tölt valaki közösségi oldalakon, annál fokozottabb, szorongásos testtudatosság alakulhat ki nála - ez pedig egyenes út az étkezési- és testképzavarokhoz.

 

Az International Journal of Eating Disorders című szaklapban közzétett kutatás során 960 női főiskolai hallgatót kérdeztek meg amerikai kutatók azok Facebookozási szokásairól: mennyit használják, mennyire veszik komolyan az ott kapott lájkokat, és adott esetben törlik-e a képekről saját megjelöléseiket.

A résztvevők 95 százaléka napi rendszerességgel használta a Facebookot, naponta átlagosan közel egy órát. Természetesen voltak közöttük olyanok, akik ennél az átlagnál lényegesen több időt töltöttek a közösségi oldalon, a kutatás eredményei szerint pedig éppen ők azok, akik körében sokkal gyakoribbak és súlyosabbak a testképpel kapcsolatos problémák és az étkezési zavarok. Az ilyen emberek sokkal fontosabbnak tartották, hogy mennyi lájkot vagy hozzászólást kap egy-egy tevékenységük, és nagyobb valószínűséggel távolították el a képekről a rájuk vonatkozó megjelöléseiket is, ha úgy gondolták, a fotón előnytelenül tűnnek fel.

A kutatók szerint a problémát az okozza, hogy a közösségi oldalon mindig, mindenki a legjobb formájában igyekszik feltűnni, az oldal böngészése közben pedig akaratlanul is összehasonlítjuk magunkat másokkal. Ez hosszú távon szorongáshoz valamint súly-és alakproblémákhoz vezethet, mely könnyen kialakíthat súlyos étkezési zavarokat is.

A Facebook manapság széleskörű társadalmi üzenetet hordoz, és minden másnál jobban közvetíti a kortárs csoportok nyomását. Szakértők szerint kifejezetten fontos, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk a közösségi média fiatalokra, különösen lányokra gyakorolt hatására.

Ezek is érdekelhetik:

Ranking English Bookmakers Artbetting.net
Ламперия от ЕМСИЕН-3

Kapcsolat

  • Facebook
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Дюшеме от emsien3.com

Log In or Register

fb iconLog in with Facebook