Menu

Cart

Content

Hamarosan a kender olajával főzünk?

Az erős rostokban gazdag kenderből kiváló minőségű, egészséges olajat lehet előállítani, azonban csak a legritkább esetben használják a konyhában, ugyanis kifejezetten könnyen megavasodik. Ezen változtattak most kutatók: előálltak egy módosított fajtával, amelynek az olajsavtartalma hasonló az olíváéhoz, és hétszer hosszabb ideig eltartható hűtés nélkül is, mint a természetben elterjedt fajták.

 

Sok előnye van a kendernek: az egyik legfontosabb az, hogy a termesztéséhez kevesebb gyomirtóra van szükség, a rivális növényeket ugyanis könnyedén kiszorítja a területéről. Az új fajtában ellenőrzött genetikai módszerekkel kikapcsolták a többszörösen telítetlen zsírsavak előállításáért felelős két gént, és ennek köszönhetően a növény több egyszeresen telítetlen zsírsavat állít elő. Ennek az a fő előnye, hogy az olaj stabilabb, és hosszabb ideig eltartható szobahőmérsékleten.

A kender vetésforgóban is ültethető, például amikor két gabona közt pihentetik a földet, így az olaj extra nyereséget hozhat a gazdáknak. Az új fajtával Európa-szerte számos gazdaságban kísérleteznek, és két-három év múlva kereskedelmi forgalomba is kerülhetnek a magok.

Ezek is érdekelhetik:

Ranking English Bookmakers Artbetting.net
Ламперия от ЕМСИЕН-3

Kapcsolat

  • Facebook
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Дюшеме от emsien3.com

Log In or Register

fb iconLog in with Facebook