Menu

Cart

Content

Megvéd az agyvérzéstől a C-vitamin?

Egy francia kutatás szerint a C-vitaminban gazdag ételek fogyasztása csökkentheti az agyvérzéses stroke esélyét, míg a vitaminhiány kockázati tényezőt jelenthet.

 

Vérzéses stroke akkor jön létre, amikor az agyi artéria megreped és vérezni kezd. A szélütéses eseteknek 15 százaléka ilyen, vagyis viszonylag ritka, de veszélyesebb, és sokan bele is halnak.

A kutatók 65, agyvérzésen átesett pácienst, illetve 65 egészséges alanyt vizsgáltak. Megmérték a részvetők vérének C-vitamin-koncentrációját, hogy kiderítsék, milyen kapcsolat lehet az agyvérzés és a vitamin mennyisége között. 

Az önkéntesek vérében a C-vitamin szintje 41 százalékban átlagos volt, 45 százalékuknál alacsonyabb volt, 14 százalékuknál pedig vitaminhiányt állapítottak meg.

A stroke-on átesett önkéntesek vérében általában kevés C-vitamint mértek, az egészséges kontrollcsoportnál normális értéket mutattak ki. Stéphane Vannier, a kutatás vezetője szerint a magas vérnyomás, az alkoholfogyasztás és a túlsúly mellett a C-vitamin hiányát is a súlyos betegség egyik tünetének kell tekinteni.

Vannier szerint a C-vitamin valószínűleg segít a vérnyomás-szabályozásban, illetve a csontban, bőrben és szövetben található kollagénfehérje előállításában, de ezt további kutatásoknak is igazolnia kell.

Az eredményeket mindenképpen érdemes fenntartásokkal kezelni. Az eredmények és a következtetés között nem feltétlenül van ok-okozati összefüggés, lehet, hogy csak véletlen egybeesésről van szó. Épp ezért van szükség további kutatásokra.

MTI

Ezek is érdekelhetik:

Ranking English Bookmakers Artbetting.net
Ламперия от ЕМСИЕН-3

Kapcsolat

  • Facebook
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Дюшеме от emsien3.com

Log In or Register

fb iconLog in with Facebook