Menu

Cart

Content

Mik is azok a bizonyos szabadgyökök?

Egyre több egészségtudatos ember számára ismerős a szabadgyök kifejezés, sokan azt is tudják, hogy a leghatékonyabban a természetes antioxidánsokkal védekezhetnek ellenük. De mégis mik azok a szabadgyökök? Hogyan alakulnak ki és miért olyan fontos a semlegesítésük? Cikkünkben erről ejtünk néhány szót.

 

Egészségünk megtartásában és a betegségek megelőzésében kiemelt szerepe van táplálkozásunknak, a megfelelő életmódnak és a rendszeres testmozgásnak. Ez a jótékony hatás nagyrészt a természetes élelmiszerekben megtalálható vitaminoknak, ásványi anyagoknak, élelmi rostoknak és a növényi élelmiszerekben található hatóanyagoknak, azaz fitonutrienseknek köszönhető.

A vegyes, kiegyensúlyozott étrend biztosítja a szervezetünkben képződő szabadgyökök és a hatástalanításukra alkalmas antioxidánsok közti egyensúlyt. Az ilyen antioxidáns vegyületek főként a növényekben vannak jelen, nem véletlen, hogy ajánlások szerint naponta 50 dkg zöldséget vagy gyümölcsöt lenne érdemes magunkhoz venni. Ez természetesen nem mindig megoldható, ám szerencsére vannak alternatívák: az étrendkiegészítők mellett számos más élelmiszer, például a csokoládé, a kávé vagy a vörösbor is tartalmaz belőlük, míg bizonyos állati eredetű élelmiszerek A- és E-vitaminban gazdagok.

De mégis mik azok az oly sokat emlegetett szabadgyökök? Szervezetünk anyagcsere-folyamatai során olyan páratlan elektront tartalmazó molekulák jönnek létre, melyek a páros állapot visszaállítására törekszenek – ezek azok a bizonyos szabadgyökök. A páros állapotra való törekvésükkel oxidatív folyamatok egész során indítják el, mialatt stabil kémiai vegyületeket támadnak meg, és tőlük elvonva a szükséges elektronokat, azok szöveteit, sejtjeit roncsolják. A sejtfalak alkotórésze részben zsírmolekulákból áll, és mivel szerkezetükből adódóan fokozottan sérülékenyek, ezek esnek legkönnyebben áldozatául a szabadgyököknek.

Persze ne higgyük azt, hogy a szabadgyökök minden esetben károsak! Bizonyos mennyiségben a természetes élettani folyamatok nyomán is létrejönnek, azonban ezek nem okoznak káros elváltozásokat, sőt, szerepet is játszanak a mikroorganizmusok elleni védelemben. A szervezet rendelkezik egy természetes kontrolláló rendszerrel, mely úgynevezett glutationok termelésével közömbösíti a test által termelt szabadgyököket. Ha azonban túl sok keletkezik, már nem képes lépést tartani vele, ilyenkor pedig már az egészséges sejtek is károsodnak, melyek akár komoly betegségek kialakulásához is vezethetnek.

Szabadgyökök számos esetben felhalmozódhatnak szervezetünkben: elég, ha egy betegség nyomán legyengül az immunrendszerünk, de kockázati tényezőnek számít a rendszeres, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás, a dohányzás, a gyakori, erős testedzés és az egészségtelen ételek fogyasztása is. A környezetünkben található elektronikai eszközök sugárzása szintén a szabadgyökök felhalmozódásához vezethet, ahogyan a stressz és az orvosi kezelések, vizsgálatok közül az altatás, a sugár- és kemoterápiás kezelés és a röntgenvizsgálat is.

A szabadgyökök elszaporodása számos betegség és rendellenesség kialakulásáért lehet felelős: gyorsítják az öregedési folyamatokat, károsítják a DNS-t, a fehérjéket, a szénhidrátokat és a zsírokat. Káros hatást gyakorolnak a szemre, a tüdőre, a keringési rendszerre, emellett kiemelt kockázati tényezőt jelentenek a daganatos megbetegedések kialakulásában is.

Szerencsére manapság egyre több lehetőség áll rendelkezésünkre a szabadgyökök elleni harcban, melyek közül kiemelkedik a szőlőmag. A szőlőmag mikroőrleményével és olajával hatékonyan semlegesíthetjük a felhalmozódott káros szabadgyököket, így sikerrel előzhetünk meg akár komoly megbetegedéseket is.

Ezek is érdekelhetik:

Ranking English Bookmakers Artbetting.net
Ламперия от ЕМСИЕН-3

Kapcsolat

  • Facebook
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Дюшеме от emsien3.com

Log In or Register

fb iconLog in with Facebook