Menu

Cart

Content

Depressziót okozó ünnepi ételek

Számos közvélemény-kutatás bizonyította már, hogy az emberek általában a januárt tartják a legdepressziósabb hónapnak. Ebben bizonyára közrejátszik a rossz idő és a korai sötétedés is, azonban egy friss brit tanulmány szerint a karácsony környékén elfogyasztott bizonyos ételeknek is szerepe van a rossz közérzetben.

 

A tanulmány szerint a tésztafélék, a péksütemények és a fehér rizs is gyulladásos megbetegedéseket okozhatnak, rendszeres fogyasztásuk pedig kiemelt kockázati tényezőnek számít az 50 és 77 év közötti nők depressziójának kialakulásában. A tanulmányban a kutatók 40 ezernél is több nőt vizsgáltak, és kiderítették, hogy akik rendszeresen ilyen ételeket fogyasztottak, nagyobb valószínűséggel lettek depressziósok.

És hogy egészen pontosan mik is ezek az ételek? Íme!

Tészták és gabonafélék

A karácsonyi sütemények igen csábítóak, azonban mértéktelen fogyasztásukkal nem csak a kilókat szedhetjük fel, de szervezetünket is komolyan megterheljük. Ahogyan nem egészséges minden este spagettit enni, úgy az sem tanácsos, ha a megfelelő, kiegyensúlyozott reggeli helyett a napot valamilyen gyorsan beszerezhető péksüteménnyel nyitjuk.

Szénsavas üdítők

A nagy mennyiségben cukrot tartalmazó üdítők literszámra való magunkba öntése a Brain, Behavior and Immunity tanulmánya szerint hosszútávon depresszióhoz és akár elvonási tünetek kialakulásához is vezethet.

Gyorséttermi ételek

A rendszeresen gyorséttermekben ebédelő felnőttek 51 százalékkal nagyobb valószínűséggel lesznek depressziósok, mint azok, akik kiegyensúlyozott étrenden élnek. És a gyorskaják esetén nem szabad megállnunk a hamburgernél: ide tartozik a pizza, a hot dog és a látványpékségekben kapható péksütemények is.

 

Nem arról van tehát szó, hogy karácsonykor kerülnünk kell ezeket (ez az ünnep amúgy sem az önmegtartóztatásról szól), azonban ne helyettesítsük velük a normális étkezéseket! Így nem csak az ünnepi kilók felszedésétől, de a rossz hangulatú januártól is megkímélhetjük magunkat.

Ezek is érdekelhetik:

Ranking English Bookmakers Artbetting.net
Ламперия от ЕМСИЕН-3

Kapcsolat

  • Facebook
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Дюшеме от emsien3.com

Log In or Register

fb iconLog in with Facebook