Menu

Cart

Content

A gránátalma egészségre gyakorolt különleges hatásai

Tény, hogy különlegesen finom és mással össze nem téveszthető íze van a gránátalmának, sok ember számára azonban még ez sem éri meg a megfelelő gyümölcs kiválasztásával, majd annak megtisztításával járó fáradalmakat. Talán most, hogy összegyűjtöttük a gránátalma legfontosabb egészségre gyakorolt hatásait, az eddig kétkedők is adnak egy újabb esélyt ennek a nagyszerű gyümölcsnek.

 

A gránátalma telis-tele van polifenolokkal, a benne található hatóanyagok miatt pedig joggal nyerte el magának a manapság oly divatos „szuperétel” jelzőt. Remek rostforrás, bővelkedik C-vitaminban, B-vitaminban, K-vitaminban és káliumban – és most csak a legfontosabbakat említettük.

A Közel-Keletről származó gyümölcs már időszámításunk előtt 3000 évvel is a legkedveltebbek közé tartozott – a hozzá tartozó legendák szerint garancia volt a hosszú életre, a termékenységre és az egészségre. Szerencsére manapság nem kell legendákra hagyatkoznunk, az elmúlt években számos tudományos kutatás foglalkozott a gránátalma jótékony hatásaival. Nézzük hát őket!

Csökkenti a szívroham kialakulásának esélyét

Számos kutatás hozta már összefüggésbe a gránátalmát az egészséges keringési rendszerrel. A gyümölcs képes csökkenteni az artériákban felhalmozódó lerakódások mennyiségét, csökkenti az oxidatív stresszt, megvéd a szívnagyobbodástól és semlegesíti a gyulladásokat okozó fehérjék hatásait.

Javítja a memóriát

Francia tudósok egy kutatás során megfigyelték, hogy azok a felnőttek, akik rendszeresen fogyasztották a gránátalmát vagy annak levét, jelentősen jobb eredményeket értek el a verbális memóriateszteken, mint a gyümölcsöt nem fogyasztó társaik. Négyhetes gránátalmakúra után ráadásul kimutathatóan aktívabb az ember agyműködése.

Képes visszafordítani a szív károsodásait

Ahogyan a legtöbb polifenolokban gazdag élelmiszer, úgy a gránátalma is képes az egészségtelen étrend miatt kialakult szívkárosodások kezelésére. Spanyol kutatások során bebizonyították, hogy a gránátalma helyreállítja a sérült érfalakat, mely egyébként előjele lehet az érelmeszesedésnek, és kiemelt kockázati tényezőnek számít a szívroham és a stroke esetében.

Rákellenes hatással is bír

A kaliforniai Duartében található City of Hope mellrákkutató programja során kiderült, hogy a gránátalmában található bioaktív vegyületek megakadályozták a mellrák sejtjeinek továbbszaporodását. Más kutatások szerint a gránátalma a prosztatarák kezelése és megelőzése során is kimagasló eredményekre képes.

Ezek is érdekelhetik:

Ranking English Bookmakers Artbetting.net
Ламперия от ЕМСИЕН-3

Kapcsolat

  • Facebook
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Дюшеме от emsien3.com

Log In or Register

fb iconLog in with Facebook