Menu

Cart

Content

Hatástalanok az antibiotikum-kúra után szedett "bifiduszos" készítmények?

Még aki nem is fogyasztja őket, a hirdetéseknek köszönhetően valószínűleg az is tudja a laktobacilusokat és bifiduszbaktériumokat tartalmazó készítményekről, hogy elméletileg megóvnak az antibiotikumos kezelések mellékhatásaitól, a hasmenéstől és a bélflóra károsodásától. Pedig egy brit kutatócsoport most azt találta, hogy ezek a készítmények e tekintetben valójában teljesen hatástalanok.

 

A Swansea-i Egyetem szakemberei által végzett kutatás során háromezernél is több, 65 évnél idősebb, antibiotikum-kúrán átesett személyt vizsgáltak. Körükben leggyakoribb az antibiotikumok szedése nyomán fellépő hasmenés, azaz az AAD, ezért a vizsgálat szempontjából optimális csoportnak számítottak. 

A kutatást megelőzően az alanyok mindegyike szájon át vagy infúzióban kapott antibiotikum-kúrán esett át, ezt követően pedig két csoportra osztották őket. Az első csoport közel 1500 tagja három héten át naponta egy kapszulányi baktériumkészítményt kapott, míg a másik csoport szintén 1500 tagja csupán placebót szedett.

A vizsgálati időszak elteltével összevetették a két csoportot, azonban közöttük szinte semmiféle különbség nem mutatkozott. A bélflóra-baktériumokkal kezelt páciensek 10,8 százalékánál, az ilyen jellegű készítményt nem szedő alanyok 10,4 százalékánál alakult ki az antibiotikumos kezelés után hasmenés, ráadásul a fellépő mellékhatások száma és súlyossága is hasonló volt mindkét csoportnál.

Noha további tanulmányokra van szükség, hogy a kutatók pontosabban megértsék az AAD kialakulásának okait és folyamatát, az első körben is világossá vált, hogy esetében az olyannyira felkapott bifiduszos készítmények semmiféle jótékony hatással nem rendelkeznek, szedésük pedig teljességgel hasztalan.

Ezek is érdekelhetik:

Ranking English Bookmakers Artbetting.net
Ламперия от ЕМСИЕН-3

Kapcsolat

  • Facebook
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Дюшеме от emsien3.com

Log In or Register

fb iconLog in with Facebook