Menu

Cart

Content

Minőség kontra mennyiség – a hidegen sajtolás jelentősége

Manapság, amikor szőlőmagolajat vásárolunk, számos különböző termékkel találkozhatunk a boltok polcain, olyanokkal, melyek minősége és ára a legszélesebb spektrumon mozog. De vajon mi a különbség ezen termékek között? Mitől olcsóbb az egyik, mint a másik? Honnan tudhatjuk, hogy melyik az igazán minőségi szőlőmagolaj? Ezekre a kérdésekre igyekszünk most választ adni.

 

Szőlőmagolajból számos változattal találkozhatunk, viszont ahhoz, hogy ki tudjuk választani a nekünk megfelelőt, érdemes tájékozódnunk. Az árak között óriási lehet a különbség, pedig elméletileg ugyanaz van minden üvegben – akkor mi miatt kerülhet az egyik ötödannyiba, mint a másik? A választ az olaj elkészítése során alkalmazott eljárások közti különbség adja meg számunkra.

Hidegen sajtolás

A Viniseera szőlőmagolaj előállításánál is alkalmazott eljárás során a szőlőmagból mechanikusan nyerik ki az olajat, azaz szó szerint kipréselik azt. A „hidegen sajtolás” kifejezés is azt jelenti, hogy a feldolgozás során nem segítik az olaj kinyerését magas hőmérsékletű kezeléssel – noha a sajtolás során a nagy mértékű súrlódás önmagában is hővel jár, ez még mindig lényegesen alacsonyabb annál, mint amikor szándékosan teremtenek a gyártás alatt magas hőmérsékletű környezetet. Tény, hogy a hőkezeléses feldolgozás során nagyobb a kinyert olaj mennyisége, ez azonban azzal jár, hogy a magban található tápanyagok nagy része kárba vész, magának az olajnak a minősége pedig jelentősen csökken.

A hidegen sajtolással kinyert szőlőmagolajat 24 órán keresztül pihentetik, ez pedig elég idő ahhoz, hogy maga az olaj elváljon a lerakódásoktól – ezt követően szűrik, majd palackozzák a kész terméket. Természetesen a szűrési folyamat is kellő figyelmet és hozzáértést követel, minél többször, minél tovább szűrik ugyanis az olajat, annál több természetes tápanyag távozik belőle.

Röviden össze is foglalhatjuk tehát a hidegen sajtolás előnyeit:

  • a folyamat során nem alkalmaznak vegyi anyagokat
  • a szőlőmagban található tápanyagok szinte teljes egészében az olajban maradnak
  • a szőlőmagolaj megtartja természetes színét és ízét
  • a palackozott olaj tartósítószerektől, színezékektől és egyéb hozzáadott összetevőktől mentes

 

A finomított szőlőmagolaj gyártása

Sajnos az elterjedt, étkezési növényi olajokhoz (napraforgó, repce) hasonlóan manapság egyre több gyártó alkalmazza a szőlőmag feldolgozása során is az olaj nagyipari, oldószeres kinyerését. A folyamat első lépéseként a durvára darált szőlőmaglisztet magas hőmérsékletnek teszik ki, annak érdekében, hogy az olajat tartalmazó sejtek fala kiszakadjon. A szőlőmagban található tápanyagok nagy része bizony már ekkor elveszik.

Az így keletkezett masszát hexánnal, azaz a benzin egyik komponensének számító kőolajszármazékkal öntik fel, mely elválasztja a maradék olajat is. Ezt a megszárított, olajas-vegyszeres törmeléket ezután újból magas hőmérsékletűre hevítik, annak érdekében, hogy a hexán távozzon, és fel lehessen használni a későbbi feldolgozás során is. Ezt követően újabb sor hevítés, hűtés, szűrés, vákuumozás és vegyszeres kezelés (többek között nátrium-hidroxiddal és kallófölddel) következik, melynek végterméke a finomított szőlőmagolaj.

Ennek a gyártási folyamatnak egyértelmű előnye, hogy a magban található olaj közel 99%-át kinyerik, ráadásul a boltok polcaira kerülő termék is rendkívül olcsó lesz, azonban a tudatos vásárlót ez sem kárpótolhatja a súlyos hátrányokért: ahogy írtuk, a finomított szőlőmagolaj előállítása során a magvakat és az olajat vegyszerekkel kezelik, a hőkezelés miatt pedig nem csak a tápanyagok vesznek el, de magának az olajnak a molekuláris szerkezete is sérül.

A szőlőmag valamint a belőle készült olaj köztudottan nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, természetes vegyületeket, vitaminokat és telítetlen zsírsavakat. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy az olaj tápanyagtartalma nagyban függ attól, hogy az milyen eljárással készült – a mondás, miszerint olcsó húsnak híg a leve, a szőlőmagolajok esetében hatványozottan igaz.

Reméljük, cikkünkkel sokaknak segítünk abban, hogy könnyebben tájékozódjanak a szőlőmagolajok piacán, és ha lehet, saját egészségük érdekében is a minőséget válasszák az olcsó, kizárólag áruk miatt vonzó termékek helyett.

Az extraszűz, hidegen sajtolással készült Viniseera szőlőmagolaj kedvező áron kapható a szolomag.hu webshopjában.

Ezek is érdekelhetik:

Ranking English Bookmakers Artbetting.net
Ламперия от ЕМСИЕН-3

Kapcsolat

  • Facebook
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Дюшеме от emsien3.com

Log In or Register

fb iconLog in with Facebook