Menu

Cart

Content

Szívvédő szőlő

A Michigani Egyetem Kardiovaszkuláris Központjában végzett kutatás szerint a szőlő fogyasztásával csökkenthető a vérnyomás és a szívbetegségek kockázata. Ez a kedvező hatás feltételezhetően a szőlőben található antioxidánsoknak köszönhető, amelyek olyan molekuláris védőmechanizmusokat kapcsolnak be, amelyek csökkentik a szívizomszövet károsodását.

 

A laboratóriumi patkányokon végzett kutatás eredményeit New Orleans-ban, a Kísérleti Biológia 2009 konferencián mutatták be. Valamennyi kísérleti állat a Dahl nevű patkánytörzsből származott, amelyet arra tenyésztettek ki, hogy fogékonyak legyenek a sós diéta okozta magas vérnyomásra. Ezekkel az állatokkal jól modellezhető az egészségtelen étrend miatt emberekben kialakuló magas vérnyomás, ami hosszú távon szívinfarktushoz vezethet. A kutatók hagyományos étkezési szőlőfajták hatását tanulmányozták, amelyeket por formájában kevertek magas sótartalmú táplálékhoz. A szőlőpor a táplálék súlyának 3 százalékát tette ki. Egy másik, szintén sós táppal etetett kísérleti csoport ivóvizéhez pedig egy széles körben használt vérnyomáscsökkentő gyógyszert, hidrazint adtak, olyan dózisban, amelyről korábban már kimutatták, hogy hatékonyan csökkenti a vérnyomást.

A kutatók 18 hét után a szőlőt fogyasztó patkányoknál alacsonyabb vérnyomást, jobb szívműködést és kevesebb szívizomkárosodást figyeltek meg, mint azoknál, amelyek ugyanazt a sós táplálékot kapták, de szőlő nélkül. Azoknak a patkányoknak, amelyek a sós táplálékkal együtt vérnyomáscsökkentő gyógyszert kaptak, szintén alacsonyabb volt a vérnyomása, mint a csak sós tápot fogyasztóké, de szívizomkárosodásuk nagyobb mértékű volt, mint a szőlőport is fogyasztóké.

A szívizomsejtek, csakúgy mint más sejttípusok, többek között a glutation nevű, a szervezet által előállított antioxidáns hatású fehérje termelésével védekeznek az oxidatív folyamatok ellen. A magas vérnyomás oxidatív stresszt (szabadgyökök hatására bekövetkező oxidációs sérülést) okoz a szívben és csökkenti a védő hatású glutation mennyiségét. A szőlőben található egyes vegyületek azonban glutation-szabályozó géneket kapcsolnak be a szívben, ezáltal jelentősen megnövelve a glutation mennyiségét. Ez megmagyarázhatja, hogy miért működött jobban, és károsodott kevésbé a szőlővel etetett állatok szíve, mint a szőlőt nem fogyasztó társaiké.

A kutatók szerint vizsgálatuk azt mutatja, hogy a szőlő fogyasztásának komoly hatása lehet a magas vérnyomás és az azzal járó kockázatok kialakulására. "A szőlő hatása azért jelentősebb, mint amit étrendi változtatásokkal általában el lehet érni, mert célzottan hat egyes, a szívbetegségek kivédésében szerepet játszó génekre" - mondta E. Mitchell Seymour, a kutatást vezető táplálkozástudományi szakember.Azt azonban még nem tudni, hogy ez a hatás emberekben is kimutatható-e - olvasható a ScienceDaily tudományos hírportál beszámolójában.

Ezek is érdekelhetik:

Ranking English Bookmakers Artbetting.net
Ламперия от ЕМСИЕН-3

Kapcsolat

  • Facebook
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Дюшеме от emsien3.com

Log In or Register

fb iconLog in with Facebook