Menu

Cart

Content

Nem jobb az antibakteriális szappan a hagyományosnál

Német kutatók huszonhét, 1980 és 2006 között készült vizsgálat eredményét tanulmányozták, és arra a következtetésre jutottak, hogy a hagyományos szappanok ugyanolyan hatékonyak, mint az antibakteriálisak, azonban kevésbé károsak az egészségre.

 

A vizsgált antibakteriális szappanok kivétel nélkül tartalmaztak triclosant, egy olyan szintetikus alapú anyagot, melyet a tisztítószerek és kozmetikumok gyártói amúgy csak kis koncentrációban rakhatnak termékeikbe. A triclosan nagy mennyiségben kifejezetten radikális hatással bír: megakadályozza, hogy a baktériumok helyreállítsák saját sejtfalukat (így elpusztítva őket), ráadásul a kórokozók mellett károsítja a szervezet egészségéért felelős mikroorganizmusokat is.

Alacsony koncentrációban a triclosan nem rendelkezik ilyen erős hatással, a baktériumok tovább élnek, sőt, a Michigani Egyetemen végzett kutatások szerint hosszú távon még immunisakká is válnak vele szemben. Utóbbi vizsgálatok azt is megerősítették, hogy a baktériumok nem csak a triclosannal, hanem egyéb antibiotikumokkal, például az amoxicillinnel szemben is ellenállóak lettek, ráadásul folyamatos használatuk kiemelt kockázati tényezőt jelent az allergiás megbetegedések esetében.

Ezek is érdekelhetik:

Ranking English Bookmakers Artbetting.net
Ламперия от ЕМСИЕН-3

Kapcsolat

  • Facebook
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Дюшеме от emsien3.com

Log In or Register

fb iconLog in with Facebook