Menu

Cart

Content

Lassítják a látásromlást az antioxidánsok

Antioxidánsokkal gátolták meg az ideghártya károsodásának előrehaladását amerikai kutatók. Az örökletes szembetegséggel született egereknél sikerrel alkalmazott módszert a jövőben emberi szembetegségek kezelésében is felhasználhatják.

Minden emlős szemében kétféle fényérzékeny sejttípusból épül fel az ideghártya, a csapoknak és a pálcikáknak nevezett sejtekből. Ezen receptorok feladata a fényinger átalakítása idegi jelekké, melyeket az agy felé a látóideg továbbít. A kétféle sejtcsoport kétféle feladatot végez: a világos fényviszonyok mellett működő csapok biztosítják a színlátást, a pálcikák pedig a sötétben teszik a dolgukat. Bizonyos szembetegségek esetén ezek a sejtek elhalnak, ami így a látás csökkenéséhez, rosszabb esetben akár vaksághoz is vezethet.

A retinitis pigmentosáz (RP) hasonló örökletes betegségben szenvedők esetében is a sejtek elhalásáról beszélhetünk, ám amíg a csapok genetikai rendellenesség miatt halnak el, addig a pálcikák elhalásához a csapok pusztulása során megnőtt oxigénszint vezet. Ezt a fajta sejthalált oxidatív károsodásnak is nevezik, jellegéből adódóan viszont antioxidánsvegyületekkel képesek lehetünk ezt ellensúlyozni. A kezelést az amerikai Johns Hopkins Egyetem kutatói sikerrel folytatták egerek esetében.

A kísérletben részt vevő egerek ideghártyáiban található csapok 18 napos korukra teljesen elhaltak, ám amíg a kezelést nem kapó állatok esetében a 35. napra a pálcikák 85%-a elpusztult, addig a nagy dózisú antioxidánssal kezelt egerek esetében ez csupán 60% volt. Az eredmények bizonyították, hogy a pálcikák pusztulásáért a megnövekedett oxigénszint okolható, ebből pedig az következik, hogy elméletben a megfelelően összeállított antioxidáns-tartalmú étrenddel nagyobb sikerrel őrizhetik meg látásukat a retinnis pigmentosában szenvedők.

Mivel az RP esetében örökletes betegségről beszélünk, és kialakulásához számos genetikai tényező vezethet, gyógyítása lehetetlennek tűnik, az viszont, hogy elméletben lehetőség van az amúgy vaksággal is fenyegető betegség kordában tartására, hatalmas eredmény.

Az oxigén károsító hatását már más szembetegségek esetében is sikerült bizonyítani, mint például a szürkehályog és az időskori makuladegeneráció. Az új eredmények tehát kifejezetten jelentősnek számítanak.

Az antioxidánsok természetes formájukban megtalálhatóak gyümölcsökben és zöldségekben, koncentráltabb formában pedig a szőlőmagban és egyéb táplálékkiegészítőkben.

Tovább a kategóriában: Valóban megbetegít a stressz »

Ezek is érdekelhetik:

Ranking English Bookmakers Artbetting.net
Ламперия от ЕМСИЕН-3

Kapcsolat

  • Facebook
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Дюшеме от emsien3.com

Log In or Register

fb iconLog in with Facebook