Menu

Cart

Content

Extra szűz olajak a konyhában: a szőlőmag és az olíva közti különbségek

Az egészséges konyha elengedhetetlen alapanyaga a szőlőmagolaj és az olívaolaj is, azonban eltérő ízük és viselkedésük miatt egyáltalán nem mindegy, hogy milyen formában használjuk őket. Összegyűjtöttük a legfontosabb különbségeket, melyek ismeretében könnyebb lehet velük a főzés.

 

Íz

Aki kóstolta már a szőlőmagolajat és az olívaolajat is, bizonyára észrevette, hogy előbbinek lényegesen könnyedebb, enyhébb íze van. Utóbbié rendkívül erőteljes lehet, sokan ilyen formában kifejezetten rossznak is tartják, pedig az íz nagy mértékben függ az olíva típusától, feldolgozásától és tárolásától is. Fontos, sütésnél elhanyagolhatatlan különbség, hogy amíg az olívaolaj íze a folyamatos hő hatására veszít erejéből (szinte teljesen semleges lesz), addig a szőlőmagolaj még hosszú órákon át tartó főzés vagy sütés után is őrzi egyedi zamatát.

Az olajak égéspontja

Égéspont alatt azt a hőfokot értjük, melynél az olaj annyira felhevül, hogy elkezd füstölni – ez egyrészt jelentősen ront az ízén, másrészt kifejezetten egészségtelen is, innentől fogva ugyanis az olajból elkezdenek felszabadulni a szabadgyökök, melyek egészségkárosító hatása már jól ismert. A magas minőségű, extra szűz olívaolajak égéspontja 190 és 210 celsius között van. A szőlőmagolaj ennél is magasabb hőmérsékleten, 250 fok körül ég, ezért például húsok, zöldségek hirtelen lesütéséhez is alkalmasabb.

Felhasználás

Ahogy említettük, a szőlőmagolajjal ellentétben az olívaolaj sütés közben elveszíti ízét, ezért ízléstől függ, hogy ilyenkor ki melyiket részesíti előnyben. Mi azon a véleményen vagyunk, hogy sütéshez-főzéshez a szőlőmagolaj megfelelőbb, az olívaolajat pedig inkább salátákhoz, öntetekhez ajánljuk. Aki kifejezetten szereti a szőlőmagolaj ízét, annak érdemes belőle önteni salátákra, felhasználni szószokhoz, de például fokhagymával és bazsalikommal elkeverve utánozhatatlan ízűvé varázsolhatjuk vele a pirítóst is.

Hogyan tároljuk?

Mindkét olaj esetében fontos, hogy hűvös és sötét helyen tároljuk – ezért is ajánljuk mindenkinek, hogy lehetőleg olyan márkát válasszon, melynek üvege sötét, és védi az olajat a közvetlen napfénytől. Igaz, hogy az átlátszó üvegek látványosabbak, ám ez az olaj idő előtti minőségromlását eredményezheti.

Hidegen sajtolt vagy finomított?

A finomított olajaknak magasabb az égésfoka, sütésnél ez mindképpen előnyünkre válik. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a finomított olajak előállítása során vegyi anyagokat használnak fel, emellett a hőkezelés miatt a tápanyagok jelentős része is elveszik. A témával egy korábbi cikkünk is foglalkozik, melyből megtudhatjuk, mi a különbség az ipari úton előállított finomított olajak és a hidegen sajtolt termékek között.

Ezek is érdekelhetik:

Ranking English Bookmakers Artbetting.net
Ламперия от ЕМСИЕН-3

Kapcsolat

  • Facebook
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Дюшеме от emsien3.com

Log In or Register

fb iconLog in with Facebook