Menu

Cart

Content

A szőlőmag és a bor megelőzi a fogszuvasodást

Lehet, hogy a vörösbor elszínezi a fogakat, ami valljuk be, nem szép látvány, azonban ez a réteg képes megelőzni a fogszuvasodást és a lepedékképződést is - számol be róla egy friss svájci-spanyol tanulmány.

 

A madridi Táplálkozástudományi Kutatóintézet és a Zürichi Egyetem vizsgálatai szerint a vörösbor valamint a szőlőmagkivonat képes megvédeni fogainkat a fogszuvasodástól. Az eredmények felhasználásával új típusú, a korábbiaknál még hatékonyabb természetes fogápolási termékeket fejleszthetnek ki.

A fogászati problémákat a fogainkon megtelepedő, vékony filmrétegként megjelenő baktériumok okozzák, melyek lepedéket képeznek és különböző savakat termelnek. A széles körben elterjedt módszer, miszerint fluoridos fogkrémmel, vízzel és más eszközökkel tisztítjuk a fogainkat, segít átmenetileg megszabadulni a lepedéktől, azonban ennek hatékonysága sohasem volt száz százalékos.

Közelmúltbeli kutatások ráadásul azt is kimutatták, hogy az egyre elterjedtebb, antibakteriális anyagokat is tartalmazó szájvizek képesek megváltoztatni az íny természetes színét, emellett ízlelésünket is negatívan befolyásolják.

A mostani kutatás során az emberi szájban is megtalálható baktériumokat tenyésztettek ki a kutatók, akik ezeket a tenyészeteket különböző folyadékokba mártották: a tesztelt anyagok között szerepelt vörösbor, alkoholmentes vörösbor, szőlőmagkivonattal dúsított vörösbor, víz és 12 százalékos etanol is.

Kimutatták, hogy mind közül a szőlőmagkivonattal dúsított alkoholos vörösbor a leghatékonyabb, ez a változat pusztította el ugyanis legnagyobb százalékban a fogszuvasodásért felelős baktériumokat. Noha korábban már találtak bizonyítékot arra, hogy a szőlőmagban található polifenolok lassítják a baktériumok szaporodását, ez volt az első alkalom, hogy ezt a tulajdonságot a valóságnak megfelelő körülmények között vizsgálták.

A tanulmány a Journal of Agricultural and Food Chemistry folyóiratban jelenik meg.

Ezek is érdekelhetik:

Ranking English Bookmakers Artbetting.net
Ламперия от ЕМСИЕН-3

Kapcsolat

  • Facebook
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Дюшеме от emsien3.com

Log In or Register

fb iconLog in with Facebook