Menu

Cart

Content

Rontja a gondolkodást a D-vitamin hiánya

Rövid távon még nem, hosszú távon viszont már kimutatható az összefüggés a D-vitamin hiánya és a kognitív hanyatlás között. A romlás különösen az idősek körében figyelhető meg.

 

A Wake Forest Baptist Medical Center kutatói majdnem 3000 egészséges, 70 és 79 év közötti felnőttnél végeztek kognitív teszteket, miközben mérték a szervezetükben található D-vitamin szintjét is.

Kezdetekben még nem sikerült kimutatni, hogy az alacsony D-vitaminszint kognitív hanyatlást okozott volna, amikor viszont hosszú távú adatokat néztek, és négy egymást követő év eredményeit hasonlították össze, már igen: az alacsony vitaminszinttel rendelkező felnőttek négy évvel később rosszabb teljesítményt nyújtottak a tanulási-gondolkodási képességeket felmérő teszteken, mint elsőre.

A kutatók következő lépésként D-vitaminos táplálékkiegészítő adagolásával próbálják javítani a kognitív teljesítményt, ha pedig ez sikerül, az orvosok tudományosan alátámasztott javaslatokat is tehetnek majd betegeiknek. Emellett valószínűnek tűnik, hogy bizonyos területek, például a memória és a koncentrálóképesség különösen érzékenyek a D-vitamin alacsony szintjére.

Ezek is érdekelhetik:

Ranking English Bookmakers Artbetting.net
Ламперия от ЕМСИЕН-3

Kapcsolat

  • Facebook
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Дюшеме от emsien3.com

Log In or Register

fb iconLog in with Facebook