Menu

Cart

Content

Betegesebbek a vegák, mint a húsevők

Szerencsére manapság már olyan időket élünk, amikor nem néznek senkit ufónak, ha lemond az állati eredetű ételek fogyasztásáról. Vannak, akik morális okok miatt esznek kizárólag zöldségeket, és vannak, akik szimplán csak egészségesebbek szeretnének lenni - vajon utóbbiaknak igazuk van? Egyre több kutatás mondja azt, hogy nem.

 

Az biztos, hogy a vegetáriánusokat általánosságban olyannak látja környezetük, mint akik fizikailag aktívak, mentesek a káros szenvedélyektől és jobban odafigyelnek környezetükre. Ezek alapján azt is gondolhatjuk, hogy a vegán életmód együtt jár a jobb egészségi állapottal - pedig egy nagyszabású osztrák felmérés szerint mi sem áll távolabb a valóságtól.

A Graz-i Orvostudományi Egyetem által készített tanulmány szerint a vegetáriánusok testtömegindexe átlagban alacsonyabb, mint a húsevőké, emellett alkoholt is ritkábban fogyasztanak - az előnyök sora viszont itt gyakorlatilag véget is ér. Kimutatták, hogy a vegetáriánus életmód hívei összességében rosszabb egészségi állapotban vannak, mint a többiek: átlagosan többen szenvednek közülük krónikus betegségekben és jelentősen gyakoribbak náluk a szorongásos és depressziós tünetek is. A tanulmány szerint ráadásul azok, akik nem fogyasztanak állati eredetű élelmiszereket, hajlamosabbak a rosszabb egészségügyi gyakorlatokra, például a védőoltások megtagadására és a megelőzések mellőzésére.

Az adatok szerint a vegetáriánus életmód növeli a rák egyes típusainak, a különböző allergiáknak és a mentális problémáknak az esélyét is - emellett 50 százalékkal nagyobb a szívroham kockázata is.

A kutatók összegzése szerint tehát azok a felnőttek, akik vegetáriánus étrendet követnek, kevésbé egészségesek, alacsonyabb az életminőségük és több egészségügyi kezelésre is szorulnak. A Hamburgi Fogyasztóvédelmi Központ közelmúltbeli vizsgálata ráadásul azt is kimutatta, hogy a kifejezetten vegánnak mondott, vegetáriánusokat célzó élelmiszerek nagy része alacsony minőségű és az esetek többségében egészségtelenebb is, mint az átlag termékek.

Ezek is érdekelhetik:

Ranking English Bookmakers Artbetting.net
Ламперия от ЕМСИЕН-3

Kapcsolat

  • Facebook
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Дюшеме от emsien3.com

Log In or Register

fb iconLog in with Facebook