Menu

Cart

Content

Sejtszinten öregít a só

Te is túl sok sót fogyasztasz? Akkor ne csodálkozz, ha erősebben jelentkeznek nálad az öregedés tünetei: amerikai kutatók szerint a megengedettnél nagyobb mennyiségű sót fogyasztó embereknél gyorsabb ütemű a sejtek öregedése.

 

Az emberi kromoszómák végein telomérnek nevezett végződések találhatók, melyek feladata, hogy védjék a DNS-t a károsodástól. Ezek a telomérek természetes módon rövidülnek az évek előrehaladtával, ezt a folyamatot pedig csak tovább gyorsítja a dohányzás, a testmozgás hiánya és a túlságosan sok testzsír. Korábban már azt is kimutatták, hogy a rövidebb telomérhossz növeli az Alzheimer-kór, a cukorbetegség, a szívbetegségek és más időskori megbetegedések kialakulásának esélyét is.

A Georgia Regents Egyetem kutatói ezúttal a sófogyasztás hatását nézték sejtszinten, és kifejezetten érdekes eredményekre jutottak.

A 766 tizenévessel végzett kutatás során kimutatták, hogy a sok sót fogyasztó elhízottaknál sokkal rövidebbek a telomérek, mint a többieknél. Érdekes módon normális testsúly esetén nem befolyásolta olyan mértékben a telomérhosszúságot a sóbevitel.

A kutatók szerint az elhízás összefüggésben áll a szervezetben előforduló gyulladások magas szintjével, ami szintén gyorsítja a telomérrövidülést, és fokozza a sóérzékenységet - ez pedig magyarázat arra, miért van a túlzott sóbevitelnek nagyobb hatása a túlsúlyos emberekre.

Ezek is érdekelhetik:

Ranking English Bookmakers Artbetting.net
Ламперия от ЕМСИЕН-3

Kapcsolat

  • Facebook
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Дюшеме от emsien3.com

Log In or Register

fb iconLog in with Facebook