Menu

Cart

Content

Több a túlsúlyos a gyorséttermek közelében lakók között

Megduplázza az elhízás esélyét, ha gyorséttermekhez közeli helyeken lakunk, és könnyen hozzáférünk a pizzához és hamburgerhez hasonló ételekhez – állítják brit kutatók, akik szerint nagyban segítené az elhízás elleni harcot, ha kevesebb gyorséttermet építenének otthonok, irodák és iskolák közelébe.

 

A kutatás során ötezernél is több, 1950 és 1975 között született felnőttet követtek nyomon, és azt figyelték, hogy azok milyen gyakran vesznek elvihető készételeket, például hamburgert, pizzát, chipset és hasonló gyorskaját. A kutatók azt is figyelték, hogy ezeket mikor és hol szerzik be az alanyok: az otthonukhoz közel, esetleg a munkahelyük mellett, netán utazás közben.

A megfigyelési adatokat összevetették a résztvevők egészségügyi állapotával, és kiderült, hogy akik könnyebben hozzá tudnak jutni a gyorséttermi ételekhez (például a hazafelé útba esik egy gyorsétterem), azok kétszer nagyobb eséllyel lesznek túlsúlyosak vagy elhízottak – mindennek oka pedig egyértelműen a túlzott kényelem.

 

A kutatást vezető dr. Thomas Burgoine szerint már önmagában a gyorséttermek korlátozása is hozzájárulna az elhízás visszaszorításához, de mivel ez aligha megoldható, érdemes lenne a korlátozás helyett a gyorskaják megreformálásához nyúlni. Mivel a könnyen hozzáférhető, gyorsan elfogyasztható ételek iránti igény valószínűleg sosem fog csökkenni, a legjobb megoldás az lenne, hogy egészséges alapanyagokból, egészséges módon lehetne őket elkészíteni.

Ezek is érdekelhetik:

Ranking English Bookmakers Artbetting.net
Ламперия от ЕМСИЕН-3

Kapcsolat

  • Facebook
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Дюшеме от emsien3.com

Log In or Register

fb iconLog in with Facebook