Menu

Cart

Content

Növeli a szívroham kockázatát a reggeli kihagyása

Egy, a Harvard Egyetemen kutatói által végzett felmérés szerint azok, akik általában kihagyják a reggelit, 27 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvednek el szívrohamot, mint a rendszeresen étkezők.

 

Noha az ok-okozati összefüggés a szakértők számára nem egyértelmű, véleményük szerint az lehet a háttérben, hogy aki nem reggelizik, napközben éhesebb lesz, ezért több és nagyobb kalóriatartalmú ételt vesz magához. A szervezetnek így rövidebb idő alatt kell nagyobb mennyiségű ételt megemésztenie, amitől hirtelen megugrik a vércukor szintje, ez pedig az árfalak károsodásához vezet. Ez kiemelt kockázati tényezőt jelent az elhízás, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és a cukorbetegség esetében is.

A tanulmány 27 ezer, 45 és 82 év közötti férfi 1992-ben rögzített adatait dolgozta fel és követte 16 éven keresztül. Az alanyok 13 százaléka vallotta azt, hogy nem szokott reggelizni, és ebben a csoportban nagyobb eséllyel fordultak elő dohányosok, keveset mozgók és rendszeres alkoholfogyasztók is. Az adatok rögzítését követő 16 év során a megkérdezettek közül 1527-en szenvedtek szívrohamot, közülük pedig 171-en voltak, akik rendszeresen kihagyták a reggelit. A kutatók számításban vettek olyan tényezőket, mint a dohányzást, az alkoholfogyasztást, az étrendet, a vérnyomást és a testtömegindexet is, így arra az eredményre jutottak, hogy a reggeli étkezés kihagyása 27 százalékkal növeli a szívroham kockázatát.

Az adatok elemzése során azt is megfigyelték, hogy nagy valószínűséggel komoly átfedés van a nem reggelizők és az éjszakai evők között is. Utóbbiak között 55 százalékkal nagyobb az esélye a szívkoszorúér-betegségek kialakulásának is.

A vizsgálatot középkorú és idős férfiakkal végezték, azonban a szakértők szerint az eredmények hasonlóak lennének a fiatalabb korosztály és a nők esetén is. Az eredményeket azért is érdemes komolyan venni és megszívlelni, mert becslések szerint manapság minden hatodik felnőtt kihagyja a reggeli étkezést.

Ezek is érdekelhetik:

Ranking English Bookmakers Artbetting.net
Ламперия от ЕМСИЕН-3

Kapcsolat

  • Facebook
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Дюшеме от emsien3.com

Log In or Register

fb iconLog in with Facebook