Menu

Cart

Content

Az alacsony sóbevitel ugyanolyan veszélyes lehet, mint a magas

Hosszú évek óta általános a vélekedés, hogy az embereknek lehetőleg csökkenteniük kéne sóbevitelüket. A témával kapcsolatos, elmúlt időszakban végzett kutatások eredményei azonban egyre inkább arra engednek következtetni, hogy a sóbevitel csökkentése nem feltétlenül egyformán előnyös mindenki számára.

 

Egy közelmúltbeli amerikai kutatás szerint igaz, hogy a kevesebb só csökkenti a vérnyomást, azonban bizonyos esetekben ezzel párhuzamosan növeli a koleszterinszintet, a trigliceridszintet és a szívbetegségek kockázatát is.

A kanadai McMaster Egyetemen ezeket az eredményeket igyekeztek felülvizsgálni, és annak érdekében kezdtek kutatásokat, hogy kiderítsék, mekkora az a minimális mennyiség, melynél esetleg már visszájára sül el a sóbevitel csökkentése. Ennek érdekében közel harmincezer, szívbetegséggel küzdő és egészséges felnőttnél mérték a nátrium és kálium kiválasztását. Az most is bizonyítékot nyert, hogy az átlagosnál magasabb mennyiségű sót fogyasztó, ezáltal több nátriumot kiválasztó embereknél lényegesen nagyobb a szívroham, a szívbetegségek és a stroke kockázata. Az igazán meglepő eredmények viszont akkor érték a kutatókat, amikor az ajánlott napi mennyiségnél is alacsonyabb sóbevitel mellett döntő embereket vizsgálták: kiderült, hogy esetükben ugyanúgy gyakoribbak a szívbetegség okozta halálozások valamint a keringési rendszer betegségei, mint a sok sót fogyasztók körében.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) maximálisan 2000 mg nátrium fogyasztását javasolja, ám ez az érték bizonyos esetekben, például csecsemőknél vagy magas vérnyomásban, cukorbetegségben és veseelégtelenségben szenvedőknél ennél is alacsonyabb. Élelmezési szakértők szerint a magyar emberek átlagosan 18 gramm sót, azaz 7500 mg nátriumot fogyasztanak, amiből mindenképpen ajánlott egészségük érdekében visszavenni. Aki viszont megfelelő, átlagos mennyiségű sót fogyaszt, annak nem érdemes azt minimálisra csökkenteni, a kutatási eredmények alapján ugyanis többet árthat vele magának, mint amennyit használ.

Ezek is érdekelhetik:

Ranking English Bookmakers Artbetting.net
Ламперия от ЕМСИЕН-3

Kapcsolat

  • Facebook
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Дюшеме от emsien3.com

Log In or Register

fb iconLog in with Facebook